Info & Nazorg

INFORMATIE OVER DE RISICO’S VAN PIERCINGS

Het aanbrengen van piercings brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de piercer op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.

En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Laat geen piercing aanbrengen:

 • op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
 •  op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet;
 •  op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
 • als je zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:· diabetes · hemofilie · chronische huidziekte · allergie voor piercing(materialen) · immuunstoornis · hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch een piercing? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

HET ZETTEN VAN EEN PIERCING

Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:

 • · de huid voor het piercen wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd;
 • · de naald en de piercing steriel zijn verpakt en niet met blote handen worden aangeraakt;
 • · de piercer tijdens het zetten van de piercing handschoenen draagt;
 • · de piercer de handschoenen vlak voor het aanbrengen van de piercing desinfecteert met alcohol 70- 80%.

Het zetten van een piercing kan even pijn doen.

Raadpleeg je arts als je een verdoving wilt.

Nazorg

Tijdens het piercen ontstaat er een diepe wond die tijd nodig heeft om te genezen.

De genezingsperiode verschilt per piercing en per persoon. Het is belangrijk je piercing goed te verzorgen en schoon te houden, en hou dit vol gedurende de genezingsperiode. 2tone gebruikt alleen de beste kwaliteit titanium sieraden en zal geen piercing plaatsen als er twijfel bestaat of de klant geschikt is.

De gemiddelde genezingstijden:

 • Navel                                   6-9 maanden
 • Tepel                                   3-9 maanden
 • Neus                                    7-9 weken
 • Wenkbrauw                         7-9 weken
 • Kraakbeen oor                    3-9 maanden

Tips, tricks en no-go’s

Navel: Je krijgt een hoge kwaliteit titanium piercing tijdens de plaatsing, houd deze in gedurende de genezing. Is je piercing vies geworden door bv andermans handen, vies water etc? Gebruik dan een milde zeep om het goed schoon te wassen, spoel alle zeepresten weg en maak schoon met zoutoplossing.

Tepel: Het kan fijn zijn om tijdens het slapen een katoenen (sport)bh te dragen, zodat de piercing niet ergens achter blijft haken. Denk erom dat, tijdens genezing, de piercings ook niet in aanraking mogen komen met andermans handen, speeksel en dergelijke ;).

Kraakbeen (oor): Je kraanbeen piercing krijgt bij plaatsing een ruimer staafje. Is de zwelling weg en zorgt het staafje voor problemen, als blijven hanger aan je haar, neem dan contact op.

De piercings in het oor krijgen het zwaar te verduren tijdens genezing: telefoons, oordopjes, brillen, helmen, houdt al deze spullen ook goed schoon als ze in contact met je piercing komen. Wees ook voorzichtig met haar stylingsproducten!

Voor alle piercings geldt: bij nieuwe klachten en twijfels altijd contact opnemen met onze piercer! Licht bloedverlies, lokale zwelling en gevoeligheid is normaal. Omdat de piercing van buiten naar binnen geneest is het belangrijk het te blijven verzorgen, het kan er immers al genezen uit zien. Gebruik hier enkel de voorgeschreven tips voor, en geen alcoholhoudende middelen (geen sterilon). Vermijd zwem/stoom/bubbelbaden tijdens genezing, of gebruik tijdelijk een speciale waterproof pleister.

Nazorginstructie voor orale piercings

Gemiddelde genezingstijd

Tong ---------------------------- 4-6 weken;

Lip (alle varianten)----------- 7-9 weken;

Smiley/ frowny--------------- 4-12 weken;

Wat kan je gebruiken?

 • Gebruik een antibacteriële, alcoholvrije mondspoeling (verkrijgbaar in de shop of bij de apotheek);
 • Zoutoplossing (verkrijgbaar in de shop of internet);
 • Schoon water!

Tong:

Spoel na elke maaltijd voor 30 seconden je mond, en voor het slapen gaan. De eerste 3-5 dagen kan er zwelling optreden, dat is normaal en het kan helpen ijsklontjes of waterijsjes bij de hand te hebben. Ook een witte aanslag kan de eerste week verschijnen, maak je daarover geen zorgen. Na twee weken kan je contact opnemen om je staafje te laten verwisselen voor een kortere. Dit is belangrijk omdat, na de zwelling, het lange staafje voor ongemak kan zorgen en een voorspoedige genezing in de weg staan. Poets dagelijks je tanden en voorzichtig je tong (bij voorkeur met een tandpasta op basis van zoutoplossing). Na de genezing ook het sieraad goed mee poetsen, omdat er tandplak aan kan blijven zitten.

Lip:

Was altijd eerst heel goed je handen! Gebruik 1 a 2 keer per dag je wondje schoon met de zoutoplossing, gebruik daarvoor een schoon gaasje. Onder de dagelijkse douche kun je alvast de korstjes los weken en afspoelen. Met water is vaak voldoende, wil je je piercing wassen met zeep gebruik dan een milde (!) zeep en spoel grondig af. Wassen met zeep hoeft alleen in uitzonderlijke gevallen, bv als er vuil in is gekomen.

Smiley en frowny:

Spoel na elke maaltijd en voor het slapen gaan grondig je mond voor 60 seconden. Poets dagelijks je tanden, voorzichtig, met bij voorkeur een tandpasta op basis van zoutoplossing. Na de genezing is het heel belangrijk om ook je sieraad goed te poetsen, er kan tandplak op blijven zitten!

Nog wat tips, weetjes en no-go’s:

 • Laat je piericing, afgezien dagelijks schoonmaken, verder met rust;
 • Gebruik géén sterilon of betadine, dit is te heftig en irriteert je piercing;
 • Vermijd zwem-/bubbelbaden, sauna’s en stoombaden gedurende genezing;
 • Vermijd oraal contact/seks gedurende de genezing;
 • Roken en stress kán de risico’s vergroten en genezing vertragen;

Zwelling en roodheid is normaal, mocht je twijfelen: altijd contact opnemen! Haal niet zelf je piercing zomaar eruit, komt eerst bij ons langs of bij de huisarts.